Testa dina kunskaper

Välkommen till Kommunsajtens Quiz

Testa dina kommunkunskaper
Följ oss på Linkedin och / eller  gilla Kommunsajten på Facebook

1.

Hur många kommuner finns det i Sverige?2.

Vad heter kommun på engelska?


3.

Kommuner i Norge


I Norge kallas kommun för kommune.
Hur många kommuner finns det i Norge?

4.

Kommuner i Finland


I Finland heter kommun ”kunta”.
Hur många kommuner finns det i Finland?

5.

Kommuner i Danmark


Hur många kommuner finns det i Danmark?

6.

Hur många är anställda i kommunal sektor?
7.

 Sveriges minsta kommun
Sveriges minsta kommun i förhållande till antalet invånare är Bjurholms kommun i Region Västerbotten. Hur många invånare har Bjurholms kommun?
8.

Vad kan du om kommunslogans?


Vilken kommun har denna slogan?
”Här får du livstid”


9.

Vad kan du om kommunslogans?


Vilken kommun har denna slogan?
”En promille kan inte ha fel”

10.

Vilken är Sveriges fjärde största kommun?11.

Malmö stad är Sveriges tredje största kommun. 


Malmö stad, är en kommun i Skåne län, i före detta Malmöhus län. Centralort är Malmö. Kommunen ingår i Stormalmö.

Hur många kommuninvånare har kommunen Malmö stad?


12.

Har Per Persson rätt att föra talan?


Per Persson har flyttat från kommun A till grannkommunen B, där han flyttat in i en blå husvagn.


Han är missnöjd med kommunfullmäktiges senaste beslut om kommunens budget i kommun A. I vredesmod och affekt har Per skänkt sitt hus i kommun A till sin svåger som är häktad för hembränning. Dessutom har han i ren protest vägrat att betala förfallen skatt i kommun A.

Han är väl införstådd i hur ett överklagande går till och skickar därför in sina invändningar till förvaltningsrätten. Har Per Persson rätt att överklaga ett kommunalbeslut och i så fall – varför?13.

Den kommunala simhallen


En kommun funderar över att att starta och driva en simhall. Kommunen tror att det finns ett intresse bland kommuninvånarna att ha tillgång till en simhall. De tänker att det kommer att främja hälsa, attrahera besökare och skapa arbetstillfällen.

En kommuninvånare tycker inte det är rimligt att kommunen ska driva ett simhall och tror att det blir för dyrt. Kommuninvånaren vill stoppa projektet och grundar det på att kommuner inte får bedriva näringsverksamhet.


Vad gäller?

14.

Den trendiga restaurangen


Efter att simhallen blivit en succé tänker kommunen nu utöka verksamheten och starta en trendig gourmetrestaurang i anslutning till densamma. De tror att kommuninvånarna kommer att ställ sig positiva till beslutet och att restaurangen blir snabbt den mest besökta restaurangen på orten. 

Kan kommunen bedriva en sådan här verksamhet?


15.

Föreligger jäv för Yrsa Yredssson?


Yrsa är vald av folket och sitter i kommunfullmäktige.  Där avgörs bland annat frågor angående kommunens budget. Yrsas partigrupp anser att kommunen bör satsa på ungdomssport, i synnerhet kanotpolo.


En annan ledamot i kommunfullmäktige tycker det är lite märkligt att Yrsa vill satsa på just den relativt okända sporten kanotpolo. Efter lite funderingar finner denne att Yrsas son håller på med kanotpolo på elitnivå. Har detta faktum någon inverkan på Yrsas deltagande i beslutsfattandet?


16.

Kvalificerad majoritet för Raggarhasse


Kulturnämnden i kommunen vill hedra den lokale rockstjärnan och raggarkungen Rockarhasse genom att resa en staty av honom på stadens lokal torg. Många i nämnden ställer sig positiva till detta. 

Några ställer sig dock frågande till spektaklet. Vad har Rockarhasse egentligen åstadkommit förutom en massa rabalder och mer eller mindre oskyldiga hyss?
Fridolina som är förtroendevald i nämnden pustar ut då förslaget endast får enkel majoritet, för visst krävs kvalificerad majoritet vid såna här beslut?

Vad gäller?


17.

Folkomröstning
Folkomröstningar i kommuner och landsting är alltid rådgivande. Om 10 procent av de röstberättigade i en kommun eller ett landsting vill ha folkomröstning är kommun- eller landstingsfullmäktige skyldiga att ta upp frågan. Vilken majoritet krävs i kommunfullmäktige för att folkomröstning EJ skall genomföras?
18.

Hur många är anställda i kommunal sektor?